Bel ons op +32 471 75 23 72 voor advies rond de inrichting van jouw magazijn!

Welke magazijnstellingen heb je nodig?

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

De meest voorkomende types van magazijnstellingen.

Het is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen welk type van magazijnstelling je nodig hebt voor de inrichting van jouw magazijn.  Veel hangt af van de wijze hoe jij de producten stockeert, gebeurt dit met de hand of machinaal.  Heb je zware goederen of eerder heel lichte items.  Is er een heftruck of heb je enkel een transpallet of misschien helemaal geen truck?  Kan de hoogte benut worden, nu of in een  toekomstige fase.

Dit zijn enkele vragen waar we zoal rekening moeten mee houden vooraleer we jouw magazijn strategisch kunnen inrichten.  Daarom een overzicht van de meest voorkomende types van magazijnsystemen en wat extra uitleg over hun kenmerken.

Als we bovenstaande magazijnstellingen gaan opdelen naar werkwijze, kunnen we 2 grote groepen onderscheiden.

Manueel bediende stellingen

Legbordstellingen

Grootvakstellingen

Magazijnstellingen worden gebruikt in een handbediend magazijn.

Lichte producten die manueel hanteerbaar zijn.

Voornamelijk kartonverpakkingen, kleinere hoeveelheden.

Machinaal bediende stellingen

Palletstellingen

Draagarmstellingen

Magazijnstellingen worden gebruikt in combinatie met een magazijntruck.

Zwaardere producten die je machinaal verplaatst.

Voornamelijk palletgoederen, grotere hoeveelheden, bulk.

Kenmerken van magazijnstellingen

Om je magazijn te kunnen inrichten, heb je best ook inzicht in de kenmerken van de verschillende types magazijnstellingen.  

Legbordstellingen

Hoogte van 1.050 mm tot en met 2.500 mm (max. hoogte om zonder hulpmiddelen manueel te stockeren).

Breedte van 750 mm tot en met 1.700 mm.  Deze 1.700 mm is het breedste in de markt wat legbordstellingen betreft.

Diepte van 300 mm tot en met 800 mm, enkelzijdig gebruikt.

Draagvermogen per legbord van 80 kg tot en met 330 kg.

Een legbordstelling biedt heel wat mogelijkheden. Door het rijke assortiment aan accessoires kan er voor elk type product een efficiënte oplossing voorgesteld worden. 

Verder zijn er ook heel wat varianten op een legbordstelling beschikbaar, denk maar aan een bandenstelling, een kledingstelling, een mandenstelling, een verkeerbordenstelling, …  Dit zijn allemaal speciale stellingen die een afgeleide zijn van een standaard legbordstelling.

Ook is het mogelijk om met legbordstellingen de hoogte in je magazijn te benutten, voor ons is dit een etagemagazijn of ook wel hoogbouw genoemd.  

Grootvakstellingen

Hoogte van 1.970 mm tot en met 3.000 mm.

Breedte van 1.400 mm tot en met 2.600 mm.  Standaard beschikbaar met spaanplaat of staalpanelen.

Diepte van 400 mm tot en met 1.050 mm, enkelzijdig gebuikt.

Draagvermogen per niveau van 400 kg tot en met 600 kg

Een grootvakstelling, is zoals het woord het zegt, uitermate geschikt voor de grote, ietswat specialere afmetingen die sommige producten kunnen hebben, denken we dan vooral aan sanitair, verlichting, …

Ook op grootvakstellingen zijn er wat varianten beschikbaar.  De dynamische stellingen, waarbij de dozen naar je toe komen, zijn daar een voorbeeld van.  Maar heb je als eens over een verticale stelling gehoord?  Bij dit type zet je de producten verticaal, dit is een mooie oplossing voor houten balken of stalen profielen.

Palletstellingen

Hoogte van 2.200 mm tot en met 12.000 mm

Breedte van 1.825 mm tot en met 3.600 mm.

Diepte standaard beschikbaar in 800 mm en 1.100 mm, enkelzijdig gebruikt.

Draagvermogen vanaf 500 kg per pallet.

Een palletstelling wordt altijd samengesteld aan de hand van de opgegeven gewichten en is een combinatie tussen staander en ligger.  Het inwinnen van het advies van een expert is voor dit type van stelling zeker geen overbodige luxe.  Je gaat namelijk met een aanzienlijk gewicht de hoogte in en daarvoor moeten de nodige veiligheidsaspecten in acht genomen worden.

Een mooie variant op een palletstelling is een kabelhaspelstelling. Je haspels ordelijk en overzichtelijk gestockeerd.  In diepvries omgevingen wordt er dan weer gebruikt gemaakt van verrijdbare palletstellingen. 

Draagarmstellingen

Hoogte van 2.000 mm tot en met 7.500 mm (standaard beschikbaar, andere hoogten op aanvraag).

Breedte of asmaat van 1.000 mm tot en met 1.500 mm (andere breedtes op aanvraag).

Diepte of armdiepete standaard beschikbaar van 400 mm tot en met 2.000 mm, enkelzijdig gebruikt.

Draagvermogen  per arm voor onze light en medium versie van 140 kg tot en met 535 kg.  Onze heavy versie wordt berekend per configuratie.

Een kleine kanttekening, wij hebben 2 verschillende types van draagarmstellingen.  Manueel bediende: onze light en medium versie.  En machinaal bediende: onze heavy serie.

Een draagarmstelling is uitermate geschikt voor het stockeren van lange profielen of balken.  Afhankelijk van de manier van stockeren heb je verschillende types beschikbaar. 

Door het assortiment aan accessoires in onze light en medium reeks, heb je de mogelijkheid om een simpele draagarmstelling om te bouwen tot een efficiënte vorm van opslag

Onze magazijnspecialist denk hier graag aan mee.

Wacht even, er is meer.

Naast de magazijnstellingen zoals hierboven beschreven, zijn er uiteraard nog andere magazijnsystemen op de markt.  Zo zijn er systemen om de hoogte van je magazijn te benutten of meer geautomatiseerde systemen.  Voor deze systemen werk je best samen met een partner die je kan voorzien van de nodige pro’s en contra’s van deze systemen specifiek toegespitst op jouw situatie. 

Vrijstaande platformen

Een platform of mezzanine benut de hoogte in je magazijn als vrijstaande constructie.  Je kan de ruimte onder en bovenop vrij invullen.

Magazijnliften

Een magazijnlift is een geautomatiseerd systeem met een ingebouwd WMS-systeem.  Op enkele m2 kan je heel wat producten stockeren.  Een magazijnlift is een goods to person-systeem.  De producten worden naar je toe gebracht.

Jouw ideale partner voor magazijninrichting

Zorg ervoor dat je voor het inrichten van je magazijn een partner onder de arm neemt, die eerlijk en to the point jou de nodige informatie geeft zonder het duurste systeem te willen verkopen.  Onze magazijnspecialist kan jullie hier zeker bij helpen.  Met haar open en to the point communicatie krijg je zonder twijfel het advies dat je nodig hebt, ongeacht de prijs van het systeem.  Haar motto is immers dat iedereen de ideale magazijninrichting verdient tegen de juiste voorwaarden.  Kom dus zeker even kennismaken.

To the point en open communciatie.

Jouw aanspreekpunt voor magazijninrichting, zowel voor magazijnsystemen als voor producten in en rond het magazijn.

Advies afgestemd op jouw magazijn en werkwijze.

Jarenlange ervaring in de magazijnwereld, zowel wat magazijnsystemen als magazijntrucks betreft.

The End
Geschreven door Hannelore Hick

Geschreven door Hannelore Hick

Magazijnspecialst bij Magazijn and more. Doet niets liever dan sparren met KMO's om hun magazijn strategisch in te richten naar meer efficiëntie en veiligheid.

Op zoek naar advies voor jouw magazijn?

Ben je specifiek op zoek naar advies voor jouw magazijn, kom dan zeker kennis maken met ons.  Wij willen je heel graag beter leren kennen en samen sparren over jouw magazijn.  Samen en met open en eerlijke communicatie komen we tot schitterende resultaten.  Jouw magazijn wordt gegarandeerd een pareltje naar efficiëntie en veiligheid toe.  En dat zijn toch de belangrijke waarden, niet?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies