Bel ons op +32 471 75 23 72 voor advies rond de inrichting van jouw magazijn!

Tips voor de inrichting van een veilig magazijn.

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

We geven graag enkele tips om van je magazijn een veilige werkomgeving te maken.  Deze eenvoudige regels zijn de basis voor een veilig magazijn.  Heb je nood aan meer of zit je met vragen?  Dan is er onze magazijnspecialist die je heel graag begeleidt naar een veilig magazijn.

Stel niet uit en maak van veiligheid een prioriteit!

1

Plaats aanrijdbeveiliging

Aanrijdbeveiliging beschermt je magazijnstellingen tegen impact van een magazijntruck.   De norm EN 15635 schrijft voor dat stellingen minstens op hoeken moeten voorzien worden van aanrijdbeveiliging.  Maar de andere staanders kunnen best ook voorzien worden van beveiliging.  De staanders worden immers het meeste geraakt onderaan.  Een beveiliging is geen overbodige luxe.

De aanrijdbeveiliging wordt op een bepaalde afstand van de staander geplaatst.  Bij een impact vangen zij de schok op vooraleer de staanders te raken.  Deze types van aanrijdbeveiliging zijn meestal van staal gemaakt.

Er zijn echter ook kunststof aanrijdbeschermingen, deze worden op de staander bevestigd.  Dat is ook meteen de reden dat wij een onderscheid maken tussen aanrijdbeveiliging en aanrijdbescherming.

Het grootste verschil tussen de 2 is naast het materiaal waaruit ze gemaakt zijn, de mate van beveiliging.  De kunststof aanrijdbescherming beschermt de staander, maar is geen aanrijdbeveiliging.  Een aanrijdbescherming vangt ook de schok op van een impact, maar aangezien ze op de staander bevestigd zijn, zal deze de schok ook, hetzij gereduceerd, opvangen.  Aanrijdbeschermingen zijn in magazijnen waar er weinig incidenten gebeuren een nuttige manier om je staanders te beschermen.

2

Denk aan doorvalbeveiliging

Magazijnstellingen waarachter magazijntrucks en/of personen werken/lopen moeten voorzien worden van een doorvalbeveiliging.  Dit voorkomt dat pallets op de truck of persoon kan vallen bij het niet goed plaatsen in de stelling.  Deze maatregel staat in de huidige norm en is dus een verplichting.  Een doorvalbeveiliging is een gaaswand die als rug aan de magazijnstelling wordt bevestigd.

Indien er personen en/of trucks onder een stelling door rijden/lopen, moet dat niveau ook dicht gelegd worden met hout of een draadrooster.  Mocht er iets uit de pallet vallen, blijft dit dus op het niveau liggen en valt het niet op de personen of truck.

Dit zijn maatregelen die moeten genomen worden om je magazijn veilig in te richten.  Laat je bijstaan door onze magazijnspecialist, zodat je in orde bent volgens de norm EN 15635.

3

Voetgangerszone

Zorg voor een veilige zone waar personen door het magazijn kunnen lopen.  Scherm ze zo veel mogelijk af van de zone waar de magazijntrucks rijden.

Een voetgangerszone maken kan door het plaatsen van een voetgangersafscherming.  Maar dit kan evenzeer door een doorgang te voorzien daar waar er geen magazijntrucks komen.  Op deze manier kunnen personen ook op een veilige manier door het magazijn lopen.

Een voetgangersafscherming is zowel verkrijgbaar in staal als in kunststof.  Tegenwoordig wint de kunststof versie aan populariteit door hun voordelen tov de stalen versie. Indien de stalen variant aangereden wordt, gaat de kans groot zijn dat de  vloer beschadigd wordt.  De kunststof versie kan de impact opvangen en terug de oorspronkelijk vorm aannemen. 

Let wel op: een kunststof afscherming wordt altijd bepaald aan de hand van het tonnage van de magazijntruck en de snelheid dat deze truck kan rijden.  Laat je dus altijd bijstaan indien je kunststof aanrijbeveiliging wil plaatsen.

 

4

Een professioneel team voor de montage

Laat je magazijnstellingen plaatsen door een professioneel team.   Zij weten perfect hoe staanders in elkaar moeten geschroefd worden.  Wist je dat dit een belangrijk punt is voor de stabiliteit van je stellingen?  

Zij hebben kennis van de systemen en zijn op de hoogte wat kan en niet kan.

Trouwens, stellingen die machinaal bediend worden moeten altijd verankerd worden in beton.  Met 1 of 2 bouten? Dat is afhankelijk van de voorschriften van de fabrikant.  Je hoort het, er komt wel wat kijken bij het plaatsen van stellingen.

En de borgpennen van de liggers zijn ook verplicht om te plaatsen.  Zij hebben als taak om bij een incident de eerste impact op de vangen.  Dat kleine onderdeel heeft dus weldegelijk een belangrijke functie.  

5

Laat je stellingen keuren

Er is niet voor niets een norm die voorschrijft dat machinaal bediende stellingen minstens 1x per jaar door een deskundig persoon moeten nagekeken worden.  

De keurder bekijkt alle cruciale punten die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de stellingen.  Is er een blijvende doorbuiging van de liggers?  Of is de schoring van de staanders door een aanrijding beschadigd waardoor de stabiliteit in het gedrang komt?  Of zijn er ontbrekende onderdelen die cruciaal zijn?  Dat zijn allemaal factoren die in kaart moeten gebracht worden.

En denk nooit “bij ons gebeurt dat niet”, want het moet morgen maar eens voorvallen dat je medewerker tegen de stelling rijdt, niets zegt en dat deze aanrijding binnen de kortste keren voor een incident zorgt.  Al eens stilgestaan wat het kost aan stilgelegde magazijnactiviteit door dat je eerst nog iemand moet zoeken die wil komen kijken naar jouw stellingen die nooit onderhouden zijn?  Als er  iets gebeurt is het te laat.  En dan spreken we nog niet over lichamelijke letsels. 

Laat een keurder 1x per jaar door jouw magazijn lopen en krijg dat verslag over de toestand van je magazijnstellingen.  Hiermee weet jij precies hoe jouw magazijn er op dat moment aan toe is.  

6

Opleiding, een belangrijk veiligheidsaspect

Zorg ervoor dat diegenen die met de heftruck rijden ook een degelijke opleiding gekregen hebben.  Het is niet zo evident om direct in een magazijntruck te kruipen en stellingen beginnen te beladen.  Mensen die de nodige skills aangeleerd hebben, kunnen op een verantwoorde en veilige manier hun job uitoefenen.

Maar minstens even belangrijk is dat er een magazijnverantwoordelijke is, die als vertrouwenspersoon fungeert voor alles wat niet goed loopt in het magazijn.  Dit kan een aanrijding tegen de rekken zijn, maar het is ook mogelijk dat er een “gevaarlijk” punt is in het magazijn dat kan verbeterd worden. 

Mensen op de werkvloer inspraak en verantwoordelijkheid geven, komt de veiligheid altijd ten goede.

7

Orde en netheid

Orde en netheid in een magazijn is even belangrijk als alle voorgaande veiligheidsmaatregelen.  Als het magazijn niet ordelijk is, is het moeilijk werken in een magazijn en gebeuren er ongewild incidenten.  Dit kan eenvoudig voorkomen worden door ervoor te zorgen dat de gangpaden steeds vrij zijn voor de magazijntrucks.  

Laat gaan plastic of karton rondslingeren.  Dit kan problemen veroorzaken voor de magazijntrucks die er rondrijden.  Of voor frustraties zorgen  bij de medewerkers.  

En ok in tijden van drukte kan het zijn dat het magazijn niet altijd even netjes en ordelijk is.  Maar zorg er voor dat dit een tijdelijke situatie is en bespreek dit met je medewerkers.  Tevreden medewerkers gaan zich automatisch inzetten voor de veiligheid in hun magazijn.

 

8

Andere veiligheidsitems

Spiegels verhogen ook de veiligheid in je magazijn.  Ze bieden immers zicht op wie of wat er zich in een gang bevindt.  Ook in spiegels zijn er verschillende types en soorten.  Maar met telkens de gelijke factor dat de grootte van de spiegel ook de waarnemingsafstand bepaalt.  Dus hoe groter de spiegel, hoe verder de waarnemingsafstand is.  

Naast de ronde en rechthoekige spiegels zijn er ook bolspiegels verkrijgbaar die je aan de muur of plafond kunt bevestigen.  

Uiteraard zijn er ook verschillende kwaliteiten beschikbaar die de prijs bepalen, maar ook de duidelijkheid van het zicht.  

Laat je informeren als je spiegels wil hangen in je magazijn.

The End
Geschreven door Hannelore Hick

Geschreven door Hannelore Hick

Magazijnspecialst bij Magazijn and more. Doet niets liever dan sparren met KMO's om hun magazijn strategisch in te richten naar meer efficiëntie en veiligheid.

Op zoek naar advies voor jouw magazijn?

Ben je specifiek op zoek naar advies voor jouw magazijn, kom dan zeker kennis maken met ons.  Wij willen je heel graag beter leren kennen en samen sparren over jouw magazijn.  Samen en met open en eerlijke communicatie komen we tot schitterende resultaten.  Jouw magazijn wordt gegarandeerd een pareltje naar efficiëntie en veiligheid toe.  En dat is toch belangrijk, niet?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies