Bel ons op +32 471 75 23 72 voor advies rond de inrichting van jouw magazijn!

Wat is een veilig magazijn?

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Over veiligheid valt niet te discussiëren

He begrip veiligheid is overal aanwezig, zowel in onze job als ons privéleven.  Iedereen is ervan overtuigd dat een veilige werkomgeving een must is.  Ken jij nog een magazijn waar je zonder persoonlijke beschermingsmiddelen mag werken?  Nee, terecht natuurlijk!

Maar ken jij een magazijn waar de magazijnstellingen geïnspecteerd worden?  Nochtans zijn magazijnstellingen een werkmiddel waar we dagelijks mee omgaan in een magazijn.  Hoort een magazijnstelling dan niet onder de term veiligheid?  Natuurlijk wel, maar toch wordt het nagelaten om aandacht te besteden aan die kleine deuk in de staanders of een ligger die doorbuigt.  Er zal immers wel niets gebeuren!  Maar wat als er toch iets gebeurt?

Het vastleggen van schade en de ernst ervan in kaart brengen, draagt bij aan een betere en efficiëntere logistieke workflow.  Het regelmatig nakijken van de stellingen zorgt voor een veiliger gevoel bij de medewerkers.  Je kan immers op voorhand inspelen op een situatie die mogelijk een incident kan worden.

Wacht niet tot het te laat is, maar neem de magazijnstellingen mee op in een preventiebeleid.  Ons motto is: 

Avoid the worst, put safety first!

Is jouw magazijn een veilige haven?

Een veilig magazijn is een magazijn waar er richtlijnen en maatregelen genomen zijn om risico’s op letsels bij de medewerkers,  werkonderbrekingen en/of schade aan de goederen en magazijnstellingen te vermijden.  Om maximale bescherming te bieden en elk risico te beperken zijn er enkele factoren van belang.

Opleiding

Betrek en motiveer de medewerkers door ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier omgaan met veiligheid in het magazijn.  Waarom niet het correct gebruik van magazijnstellingen voorzien in een training “on the job”?  Of tijdens een toolbox meeting een magazijnspecialist  wat meer informatie laten geven rond magazijnstelling en hun gebruik.

Betrokken medewerkers zijn “veilige” medewerkers, ze zijn zich immers bewust van de mogelijke risico’s en zullen alerter zijn voor kleine veranderingen die ze waarnemen.

Preventie

Neem magazijnstellingen mee op in een preventiebeleid of ben je ervan bewust dat de stellingen een dagelijks werkmiddel zijn en dus ook de nodige aandacht verdienen.  Het is immers een plicht van de werkgever om ervoor te zorgen dat zijn medewerkers een veilige werkomgeving hebben.

Opgelopen schade aan magazijnstellingen vermindert de veiligheid en moeten dan ook gerapporteerd worden aan de verantwoordelijke.  Neem deze communicatie ook mee op in je preventiebeleid of manier van werken.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid van magazijnstellingen is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de leverancier/fabrikant enerzijds en de gebruiker anderzijds.

De Europese norm EN 15635 geeft duidelijk weer welke verantwoordelijkheden bij de leverancier/fabrikant van de magazijnstellingen liggen en welke bij de gebruiker.  Denk eraan, we spreken hier over verantwoordelijkheden op het gebied van veiligheid.

Onderhoud

Neem magazijnstellingen mee op in een preventiebeleid of ben je ervan bewust dat de stellingen een dagelijks werkmiddel zijn en dus ook de nodige aandacht verdienen.  Het is immers een plicht van de werkgever om ervoor te zorgen dat zijn medewerkers een veilige werkomgeving hebben.

Opgelopen schade aan magazijnstellingen vermindert de veiligheid en moeten dan ook gerapporteerd worden aan de verantwoordelijke.  Neem deze communicatie ook mee op in je preventiebeleid of manier van werken.

Magazijnkeuring

De norm EN 15635 geeft aan dat stalen opslagsystemen minstens één keer per jaar moeten gekeurd worden door een deskundig persoon.

Mijn magazijn is hier te klein voor.

Geen enkel magazijn is te klein voor veiligheid.  In elk magazijn lopen medewerkers rond die in de beste en meest veilige omstandigheden hun job moeten kunnen uitvoeren.  Die verantwoordelijkheid draag jij als zaakvoerder.  Dus je hebt er alle baat bij dat je magazijn een veilige haven is voor iedere medewerker.

Een magazijn inrichten met oog voor efficiëntie en veiligheid laat je best doen door een magazijnspecialist.  Zij bekijken immers het grotere geheel.  Bij magazijninrichting komt echt wel meer kijken dan enkel wat magazijnstellingen plaatsen.  Het is belangrijk dat de workflow zo efficiënt mogelijk verloopt.  Want wie wil nu niet dat het werk snel, degelijk en zonder problemen verloopt?  En daar komen wij kijken, zie ons als jouw strategische partner voor jouw magazijn!

Denk dus nooit dat jouw magazijn te klein is om advies in te winnen rond magazijninrichting.  Voor ons is ieder magazijn de moeite waard.  Veiligheid laat zich immers niet dicteren door klein of groot en daardoor ons advies ook niet!

Naast algemene richtlijnen over veiligheid in een magazijn, zijn er uiteraard ook praktische tips die je kan toepassen in jouw magazijn.  Meer hierover in onze volgende blog.  

The End
Geschreven door Hannelore Hick

Geschreven door Hannelore Hick

Magazijnspecialst bij Magazijn and more. Doet niets liever dan sparren met KMO's om hun magazijn strategisch in te richten naar meer efficiëntie en veiligheid.

Op zoek naar advies voor jouw magazijn?

Ben je specifiek op zoek naar advies voor jouw magazijn, kom dan zeker kennis maken met ons.  Wij willen je heel graag beter leren kennen en samen sparren over jouw magazijn.  Samen en met open en eerlijke communicatie komen we tot schitterende resultaten.  Jouw magazijn wordt gegarandeerd een pareltje naar efficiëntie en veiligheid toe.  En dat is toch belangrijk, niet?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies